Tento recept obsahuje seznam ingrediencí na přípravu 25 až 30 porcí. Pokud se ti to zdá málo, můžeš to celý vynásobit dvěma.
Zkratky:
- tsp – teaspoon – čajová žlička
- tbsp – tablespoon – polífková žlica
- pytlík – celej pytlík koření z normálních obchodů (cca 20 g)
Výslednýho produktu bude cca 8 litrů, je potřeba použít odpovídající kastról.
Dál je potřeba říct, že jsem se fakt dlouho bránil tomu, že budu páchat gastronomický hříchy, jako například používaní kupovaných směsí koření, bujónů nebo mouky pro zahuštění. Ve finále výsledek ale nebýval tak dobrej a vždycky to nějakým způsobem stálo trochu za hovno, takže asi pudu do gastropekla.
Ingredience & postup:
- 0.1 l – olej
- 2 kg – cibule (oloupaná hmotnost)
- 1 pytlík – kmín celý
- cibulu smažíš do hněda, možná i 30 minut
- 3.5 kg – hovězí kližka
- chvílu s tím onanuj a přidej následující koření
- 2 pytlíky – česnek granulovaný
- 1 pytlík – paprika gulášová
- 2 pytlíky – paprika sladká
- 2 pytlíky – gulášový koření
- 2 tsp – chilli (volitelně)
- 6 kostek bujónu
- 1 pytlík – majoránka
- 8 tbsp – sójofka dark (pro barvu)
- 9÷10 tsp – sůl
- fšechno pořádně promíchej
- 4 l – voda
- dej tomu čtyři hodiny varu
- kontroluj slanost
V rendlíku bokem si nachystej jíšku:
- 100 g – máslo
- 3 tbsp – hladká mouka
- a vmíchat do gulášu + poslední minuty varu
Bacha na množství vody. Když dáš moc, po čtyřech hodinách varu už bude maso dost měkký a přitom ještě nebude zredukovaná voda tak, jak by bylo potřeba = muselo by se více zahustit.