Domácí klobásy

Ingredience

Celkem cca 8.2 kg vepřovýho masa.

  • 0.8 kg – špek (sádlo bez kůže)
  • 2 kg – bůček (bez kůže)
  • 3.5 kg – plec
  • 1.9 kg – kýta

Nejlepší je nechat si to namlet rovnou v masně, ať se s tím nemusíš prcat doma (šajba 6 až 8 mm).

  • 140 g – sůl
  • 200 g – česnek (oloupaná hmotnost)
  • 50 g – paprika sladká
  • 25 g – kašmírský chilli (nebo nějaký jiný slabší chilli v prášku)
  • 18 g – pepř mletý (jeden pytlík)
  • 28 g – kmín drcený (jeden pytlík)
  • 750 ml – voda (někdo tu vodu převařuje)

Další potřebný věci:

  • klobásový střevo (průměr cca 32 mm)
  • potravinářský provázek
  • plnička na klobásy

Postup

1.
Oloupaný česneky nasyp do širokýho krýglu a zalij trochou vody, kterou máš nachystanou. Tyčovým mixérem to rozmrdej na kašu. Díky vodě to bude hned.

2.
Fšecko koření, sůl, česnekovou kašu a zbytek vody přidej do nádoby, kde máš mletý maso a hrábni do toho rukama. Aspoň 10 minut to hňácej. Předtím by bylo dobrý si umyt ruky ideálně až po ramena. Bolí z toho pracky, navíc to mletý maso je kurefsky studený. A tak by to mělo zůstat, směs masa by se neměla výrazně ohřát. Takže jakmile to bude uplácaný, tak to hned lupni zpátky do lednice. Nech to den nebo dva smrdět (marinuješ).

3.
Lapni babu a začnite plnit střevo. Na obsluhu plničky jsou potřeba ideálně dva lidi.

4.
Noc před uzením namotat na tyčky a nechat viset třeba nad vanou, aby to oschlo a ohřálo se na pokojovou teplotu.

5.
Rozehřej udírnu na cca 50°C, pak to naházej tyčky s klobásama a pomalu (během hodiny) zvedej teplotu až na 70°C. Teplotu drž cca 6 hodin a je to hotový. Topit suchým ovocným dřevem (případně buk).